Bemutatkozás

A hegedűkészítő szakmával 1983-tól foglalkozom.
Első mesterem Balázs István volt. Utána, 1989-től az olaszországi Cremonában, a Nemzetközi Hegedűkészítő Iskolában folytattam tanulmányaimat, ahol a legmagasabb végzettséget adó mester diplomát szerzetem.

Mesterem V. Bissolotti, aki S. Accordo Stradivariait tartja karban. A lakkozást S. Conia és M. Negronitól tanultam, mindhárom oktatta hangszer restaurálásra is. A cremonai tartózkodásom alatt egy kétéves vonókészítő iskolát is végeztem, ahol az utóbbi évszázad egyik legnagyobb vonókészítő mesterétől tanultam, G. Lucchitól és E. Sliverotól.

Klasszikus és modern olasz-cremonai stílust alkalmazva építek hegedűt, brácsát, csellót. A több évtizede száradó válogatott faanyagaim a  régi itáliai mesterek által alkalmazott, a mesteremtől “ellesett” akusztikus módszer szerint válogatom ki hangszereimhez. Lakkjaim a régi receptek alkalmazása következtében transzparens és rugalmas. A hangszereimhez a mesteremtől V. Bissolotti által alkalmazott lakkot használom, amit az általa karbantartott Stradivarikhoz is használ. Régi olasz Stardivari és Guarneri kópiák szerint készítem hangszereimet, így hangjukra is jellemző az édes olasz hang.

A fakiválasztásnál és a hangszer készítése közben nagy segítséget jelent számomra a magas szintű elektronikai és statikai képzettségem. A hagyományos módszerek mellett a magam alkotta elektronikai berendezésekkel is ellenőrzöm a fa és a hangszertest rezonanciáit.

Az előzők eredményeképpen különféle hangtípusú hangszereket tudok létrehozni: lágy, kemény, zengő hang. Hangszereimen kiemelkedik a mélyhúrok ereje és hangszíne. Készítek új és öregített hangszereket is, vonót 4-5 darabot egy évben.
Az 1993-as I. Budapesti Nemzetközi Hegedűkiállításon és versenyen az Olasz Hegedűkészítő Szövetség díját nyertem hegedűmmel, mint a legjobb olasz stílusú hangszer.
2000-ben rendezett Esztergomi Nemzetközi Versenyen hegedű kategóriában harmadik helyezett lettem.

A hangszereim többségét külföldre készítem, előrendelés alapján, így nyugodtan mondhatom, hogy külföldön ismertebb vagyok, mint Magyarországon. Hangszereim a világ számos országába elkerültek (pl. Japán, Amerika, Kína) és híresebbnél-híresebb zenekészek játszanak rajta.

A világ számos országából megfordultak nálam tanítványok, köztük finnek, franciák, svájciak. Jelenleg két tanítványom sajátítja el ezt a páratlan szakmát: az idősebb lányom, Péteri Gabriella és fiam, ifj. Péteri Károly.